A fost descoperit cel mai mare și mai vechi complex mayaș

Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit recent cel mai vechi și cel mai mare monument al civilizației Mayas cunoscut până acum.

A fost descoperit cel mai mare și mai vechi complex mayaș

Structura colosală se află în situl Aguada Fénix din Tabasco, Mexic. Are 1.41 kilometri lungime și este datată între anii 1.000 și 800 î.e.n., deci are o vechime de aproape 3.000 de ani.

Ca vechime, monumentul a întrecut situl El Ceibal (sau Seibal), fiind cel mai timpuriu centru ceremonial al civilizației mayașe descoperit până acum.

Detaliile descoperirii au fost publicate în revista Nature și, potrivit arheologului principal Takeshi Inomata, este „cea mai veche construcție monumentală găsită vreodată în zona ocupată de civilizația Maya și cea mai mare din întreaga istorie precolumbiană a regiunii.”

Ascunsă sub ochii tuturor

Pe lângă dimensiunea sa remarcabilă, structura a fost tot timpul la vedere, mexicanii moderni trăind și lucrând pământul care o acoperea.

Din fericire, tehnologia modernă a făcut posibilă identificarea acestei structuri ascunse. Situl Aguada Fénix a fost detectat doar prin cercetări aeriene și cu ajutorul tehnologiei LiDAR, care emite impulsuri laser pe suprafața studiată.

Atunci când întâlnesc obstacole, impulsurile sunt reflectate, iar arheologii pot crea o imagine tridimensională a spațiului cercetat.

Cercetătorii care au studiat Aguada Fénix au observat o platformă elevată la aproximativ 50 de metri înălțime. Complexul măsoară 1.41 kilometri de la nord la sud și aproximativ 400 de metri de la est la vest.

Spre deosebire de alte structuri renumite construite de mayași, precum piramidele Caracol sau Chichen Izta, situl Aguada Fénix surprinde prin faptul că este dezvoltat pe orizontală, și nu pe verticală.

Seamănă cu siturile olmece

Structura de la Aguada Fénix are formă dreptunghiulară și prezintă numeroase rânduri de movile de mici dimensiuni. Include, de asemenea, nouă alei mari, care pornesc de la platforma principală.

Acest model, cred cercetătorii, sugerează că structura ar fi fost construită înainte ca mayașii să stabilească o clasă conducătoare sau o ierarhie socială.

Dar conceptul monumentului de la Aguada Fénix nu este fără precedent. Structura se aseamănă oarecum cu siturile olmece San Lorenzo și La Venta, din statul mexican Veracruz.

Marea diferență între monumentul de la Aguada Fenix și siturile olmece este, însă, absența sculpturilor umanoide.

Cercetătorii speră că, după ce vor compara Aguada Fénix cu alte situri, vor afla mai multe despre oamenii care au trăit în acest complex colosal.