Agenția Spațială Europeană a reușit să extragă oxigen din praf selenar

Cercetătorii de la Agenția Spațială Europeană au reușit să extragă oxigen din praful selenar.

Agenția Spațială Europeană a reușit să extragă oxigen din praf selenar

Cercetătorii de la Agenția Spațială Europeană au reușit să extragă oxigen din praful selenar. Prototipul fabricii care produce oxigen a fost construit într-un laborator al Centrului European de Cercetare Spațială și Tehnologie, cu sediul în Noordwijk, Olanda.

Crearea tehnologiei capabile să obțină oxigen din elemente care se găsesc pe Lună ar putea deschide drumul către explorarea intensivă și de lungă durată a satelitului natural al Terrei sau poate chiar către colonizarea lui, informează Newsweek.

Extracția de oxigen din solul selenar (denumit și regolit) se realizează printr-o metodă numită „electroliza sării topite”, care are loc la temperatura de 950 de grade Celsius.

Un astfel de proces a fost deja folosit pentru fabricarea de diverse aliaje, dar cercetătorii Agenției Spațiale Europene i-au adus câteva modificări, pentru a putea măsura cantitatea de oxigen produsă.

Mostrele de regolit aduse de pe suprafața Lună confirmă că acesta este alcătuit din 40-45% oxigen.

Fabrica funcționează silențios, iar deocamdată oxigenul produs este pompat într-o conductă de evacuare. Odată ce sistemul va fi dezvoltat, oxigenul va putea fi înmagazinat.

Combinațiile de metale care pot fi extrase din regolit depind de locul de pe Lună de unde a fost adus regolitul. Diferențele între regiuni sunt semnificative.

Scopul final al experimentelor realizate de Meurisse alături de colega sa, Beth Lomax, este proiectarea unei fabrici-pilot care să funcționeze pe Lună. Prima demonstrație tehnică este programată la mijlocul acestui deceniu.