Akhenaten, misterul „faraonului extraterestru

Akhenaten este considerat unul dintre cei mai misterioși faraoni ai Egiptului Antic. Măsurile sale religioase, luate în decursul vieții, i-au împins pe egiptologi să-l numească „faraonul extraterestru

Akhenaten, misterul „faraonului extraterestru

Akhenaten a fost un faraon al Dinastiei a XVIII-a (1379-1362 î.C.) şi a domnit în Egipt pentru aproape 18 ani. A fost însurat cu Nefertiti, sau cel puțin aşa ce crede, iar viaţa sa a fost un mister până în secolul al XIX-lea, atunci când a fost descoperit oraşul Akhenaten, construit în cinstea zeului Aten.

Akhenaten a fost un faraon altfel pentru că a încercat eradicarea politeismului şi introducerea monoteismului în Egiptul antic.

MONOTEISMUL ÎN EGIPTUL ANTIC

Epoca sa a fost una dintre cele mai controversate. Se știe relativ puțin despre copilăria sa. Se presupune că ar fi crescut în Teba (azi Luxor). A urcat pe tron între 16 și 24 de ani. Posibil să fi fost atunci deja căsătorit cu Nefertiti, femeia care a avut o mare influență în epoca sa. La încoronare, a adoptat titlurile egiptene tradiționale.

În primii ani s-a ocupat in mod special de Heliopolis și de clerul său, în scopul de a înfrâna ambiția tebanilor. A dat ordin să se construiască temple în Karnak (Luxor) pentru a se închina zeului solar, autoproclamându-se „Mare preot”.

Faraonul a declarat că Aton va fi nu numai zeul suprem, ci numai Dumnezeu, o zeitate universală, și interzice închinarea la toate celelalte, inclusiv la venerarea idolilor. Atenismul a pus astfel bazele monoteismului, credinţa într-un singur Dumnezeu . Aton a fost abordat de Akhenaton în rugăciuni, cum ar fi Imnul Mare pentru Aton : „O Zeu al Soarelui,în afară de Tine nu este nici unul”.

El a pornit la o campanie de ștergerea pe scară largă a numelor zeilor tradiționali, în special cele de Amun. Unele zeități din curtea sa le-au fost schimbat numele lor pentru a le elimina din patronajul altor zei și să le plaseze sub Aton (sau Ra , cu care Akhenaton l-a asimilat Aton).

Cu toate acestea, chiar și la Amarna , unii curtenii păstrau nume de Ahmose , iar artist cunoscut care a sculptat celebrul bust a lui Nefertiti a fost numit Tutmose („copil al lui Thoth”).

FARAONUL EXTRATERESTRU?

Imediat după moartea sa politeismul şi-a reintrat în drepturi, Panteonul devenind locul sacru pentru mai mulţi zei. Ciudăţenia apare în clipa în care arheologii au descoperit gravuri din perioada domniei sale.

Akhenaten este prezentat într-un mod diferit, are capul alungit, stomacul proeminent şi picioarele foarte subţiri. Cercetătorii au încercat să găsească explicaţii ştiinţifice pentru înfăţişarea sa, atribuindu-i diferite boli genetice, dar fără niciun succes. Şi atunci din ce cauză arata el diferit faţă de ceilalţi egipteni?

Faraonul este prezentat în vechile scrieri într-un mod androgin, cauza pentru care se poate face uşor confuzia între el şi Nefertiti. Unii arheologi sunt de părere că este una şi aceeaşi persoană. Un text descoperit susţine această idee pentru că faraonul a fost şi „mama şi tata”.

Ufologii sunt mai tranşanţi atunci când vine vorba despre Akhenaten susţinând că el a fost cu adevărat un zeu, venit de pe o altă planetă. Din această cauză arata şi altfel având o altă viziune asupra religiei, invocându-l pe Fiul Soarelui unicul Dumnezeu.

Faţa alungită, craniul în formă de ou îi conferă o capacitate intelectuală diferită faţă de cea a oamenilor obişnuiţi iar degetele sunt ca nişte picioare de păianjen, iar acestea sunt doar câteva dintre diferenţele majore de înfăţişare între faraon şi un om obişnuit.

Un alt fapt ciudat este că nu s-a descoperit cauza pentru care faraonul ciudat a murit şi nici până în prezent nu a fost găsită mumia să. Oare s-a întors acasă după ce şi-a încheiat misiunea în Egipt sau pur şi simplu a dispărut ca prin minune?