Astronomii au descoperit o exoplanetă gigant orbitând în jurul unei stele reci

Astronomii australieni au descoperit o exoplanetă gigant bizară care orbitează în jurul unei stele reci, la 500 de ani lumină de noi.

Astronomii au descoperit o exoplanetă gigant orbitând în jurul unei stele reci

Astronomii australieni au descoperit o exoplanetă gigant bizară care orbitează în jurul unei stele reci, la 500 de ani lumină de noi.Cu o orbită care reprezintă doar o zecime din cea a planetei Mercur, planeta se învârte în jurul stelei la fiecare 3,3 zile, spun oamenii de ştiinţă.

„Am descoperit o stea foarte mică şi o planetă gigant de mărimea lui Jupiter care orbitează în imediata ei apropiere”, explică George Zhou de la Şcoala de Cercetare în Astrofizică şi Astronomie din cadrul Universităţii Naţionale Australiene.

Oamenii de ştiinţă nu îşi pot explica noua descoperire cu teoriile folosite până acum. „Trebuie să se fi format mai departe şi să fi migrat, dar teoriile noastre nu pot explica acest fenomen”, adaugă Zhou.

În ultimele două decenii mai bine de 1.800 de exoplanete au fost descoperite în afara sistemului nostru solar orbitând în jurul altor stele.

Steaua gazdă a celei mai noi exoplanete descoperite, HATS-6, intră în clasa M-pitică, una dintre cele mai numeroase tipuri din galaxie. Acestea sunt însă şi stelele cele mai puţin înţelese de oamenii de ştiinţă, în principal, pentru că sunt stele reci, lucru care le face dificil de studiat.

Bizara exoplanetă a fost descoperită cu ajutorul Telescopului Magellan din Chile.