Big Dog, cel mai avansat robot.

Robotul patruped BigDog realizat de compania Boston Dynamics este cel mai avansat robot patruped realizat pana acum.

Big Dog, cel mai avansat robot.

Robotul patruped BigDog realizat de compania Boston Dynamics este cel mai avansat robot patruped realizat pana acum. Poate merge cu usurinta pe teren accidentat si isi pastreaza echilibrul chiar si atunci cand aluneca pe gheata sau este impins .

Robotul este controlat de un computer prin intermediul mai multor servomotoare, a unui motor pe gazolina, senzori si cu ajutorul unui sistem hidraulic ce pun in miscare cele 4 picioare. Este dotat cu un giroscop laser si un sistem video stereo.

BigDog masoara 1 metru lungime, 70 cm inaltime si cantareste 75 kg. Robotul poate atinge o viteza de 1,7 m / sec, poate urca pante de 35 de grade si poate cara 150 de kg in spate.

Calculatorul avand o frecventa de actualizare si repozitionare de 500 de ori pe secunda, poate sa comande eficient picioarele din aluminiu ale robotului. Fiind dotat cu senzori ce masoara forta si pozitia, calculatorul determina locul unde trebuie sa se afle fiecare picior pentru a-si pastra echilibrul.

Boston Dynamics este o companie specializata in robotica si simulare umana. Au realizat aplicatii incepand de la roboti militari pana la prototipuri virtuale pentru a simula diverse antrenamente. Compania a luat nastere la Institutul de Tehnologie din Massachusetts unde Marc Raibert si colegii sai au realizat roboti ce aveau comportament si miscari asemanatoare animalelor. In 2002 au fondat compania Boston Dynamics.

Astazi, multe organizatii si companii din intreaga lume ofera solutii si se implica in proiectele celor de la Boston Dynamics, precum Armata Statelor Unite si Sony Corporation.

Proiectul Big Dog este finantat de Defense Advanced Research Project Agency si probabil va fi utilizat in scopuri militare, de a ajunge in locuri inaccesibile pentru vehiculele obisnuite cu roti.

Alti roboti creati de Boston Dynamics, fratiori ai lui Big Dog sunt Rhex, RiSE si Little Dog. Mai multe informatii despre ei puteti citi pe site-ul lor de la finalul articolului.

Desi camerele nu sunt folosite momentan pentru navigare, se intentioneaza ca urmatorul BigDog sa le foloseasca pentru a observa terenul si pentru a evita obstacolele. Momentan, robotul este controlat prin telecomanda, dar urmatoarele versiuni, mult mai puternice, vor fi capabile sa ia actiuni inteligente si sa se ghideze fara ajutorul oamenilor. Mai puternic, mai autonom, robotul BigDog va fi disponibil pentru batalie in urmatorii opt ani.