Cartea lui Thot, prima carte interzisă din istoria lumii

De-a lungul istoriei, Biserica a interzis numeroase cărți acuzate de erezie, de teama ca ele să nu răspândească idei controversate printre credincioși.

Cartea lui Thot, prima carte interzisă din istoria lumii

De-a lungul istoriei, Biserica a interzis numeroase cărți acuzate de erezie, de teama ca ele să nu răspândească idei controversate printre credincioși. Surprinzător este că una dintre cele mai vechi cărți interzise din motive religioase datează din perioada egiptenilor antici și se crede că deținea cele mai mari secrete ale lumii. Cartea lui Thot îi oferea puterea absolută celui care o citea!

Thot era zeul Lunii la vechii egipteni, inima și mâna zeului Ra, zeul Soarelui. Era considerat zeul cunoașterii și al înțelepciunii, inventatorul scrisului și al magiei, dar și stăpânul celor morți. El a adus pe pământ o serie de tăblițe din smarald încrustate cu o scriere simbolică, în care erau cuprinse cunoștințe vaste despre lume și formule magice prin care posesorul lor primea puterea absolută asupra viețuitoarelor și oamenilor, asupra mărilor și a pământului.

Legenda spune că tăblițele lui Thot ar fi ajuns în posesia fiului lui Ramses al II-lea, care le folosea pentru a proteja granițele imperiului și pentru a restaura cele mai importante temple și morminte faraonice din Saqqara și din Memphis. Totodată, puterea tăblițelor putea învia morții, iar faraonul făcea uz de forțele lor paranormale în favoarea familiei sale.

Conform legendei, fiul lui Ramses, Khaemwaset, găsise Cartea lui Thot în mormântul prințului Naneferkaptah și o luase pe furiș. În cele din urmă, mânia prințului avea să îl ajungă din urmă și Khaemwaset are un vis în care este avertizat că își va omorî proprii copii. De teamă ca lucrurile să nu se petreacă aievea, fiul de faraon duce tăblițele în mormântul din care le luase, dar acestea vor fi din nou furate.

Cartea lui Thot, inspirație pentru alchimiști

Primele informații concrete despre Cartea lui Thot apar în Papirusul din Turin, în care este descrisă o conspirație împotriva faraonului Ramesside. Conspiratorii foloseau formule magice din celebra carte, dar nu au avut succes. Ei au fost prinși și executați, iar tăblițele au fost distruse.

Cu toate acestea, egiptenii realizau copii fidele ale cărților importante și câteva duplicate au scăpat, fiind transmise mai departe unor magicieni renumiți. Învățături și secrete din Cartea lui Thot au ajuns astfel până în Grecia antică, inclusiv în posesia celebrului Apollonius din Tyana, filosof, vindecător și mistic înzestrat cu puteri miraculoase.

În scrierile lui Philostratus, Apollonius este prezentat ca o ființă supranaturală, care putea citi mințile oamenilor și putea prevedea viitorul. În Evul Mediu, apar din nou informații despre existența cărții lui Thot și mulți alchimiști se lăudau că au învățat formule magice inspirate din cartea care ar fi trebuit să rămână îngropată în pământ egiptean.

Dar falsurile se răspândeau cu repeziciune în acele vremuri, în pofida vigilenței Bisericii, și mulți alchimiști se lăudau că au o copie, mai mult sau mai puțin bună a cărții. Se pare că formulele magice și simbolurile moștenite de pe tăblițele lui Thot au inspirat apariția artelor divinatorii și a cărților de Tarot