Ce se ascunde în interiorul piramidelor Maya ? Tainele structurilor monumentale

Populația Maya a construit sute de piramide de-a lungul Mesoamericii, între 1000 î.e.n. și până în 1500 e.n., introducând în interiorul acestora o multitudine de artefacte.

Ce se ascunde în interiorul piramidelor Maya ? Tainele structurilor monumentale

Populația Maya a construit sute de piramide de-a lungul Mesoamericii, între 1000 î.e.n. și până în 1500 e.n., introducând în interiorul acestora o multitudine de artefacte. 

Dar întrebarea care apare este: ce anume au pus mayașii în interiorul acestor piramide? Se pare că, similar cu piramidele din Egipt, cele construite de mayași conțineau multe bogății și artefacte funerare.

Dar pe lângă toate acestea, mai conțineau și ceva neașteptat: piramide de dimensiuni mai mici care erau poziționate în interiorul celor mai mari, spun specialiștii din cadrul Live Science.

Ce se ascundea în interiorul piramidelor mayașilor?

De exemplu, piramida „El Castillo”, din situl Chichén Itzá, Peninsula Yucatan, conține o piramidă în interiorul unei piramide aflate în interiorul altei piramide, pe principiul păpușilor rusești.

„Locuitorii antici ai Peninsulei Yucatan, atunci când au sosit la situl locuit anterior și abandonat mai apoi, nu au distrus artefactele deja existente”, spune Andrés Tejero-Andrade, profesor la Universitatea Națională Autonomă din Mexic – UNAM, cel care a studiat și a scris despre El Castillo. „În realitate, alte piramide noi au fost construite peste cele deja existente”, a mai spus acesta.

Această practică nu era una exclusivă pentru El Castillo. Au mai existat și alte piramide mayașe și nu numai care respectau acest principiu, a precizat Denisse Lorenia Argote Espino, cercetător în cadrul Institutului Național de Antropologie din Mexic – INAH. Espino a mai precizat că realizarea unei piramide peste o alta „era o practică destul de des întâlnită în vremurile pre-hispanice” și că „structurile principale din amplasamentele de mari dimensiuni aveau mai multe etape, respectiv faze de construcție”.

Ce secrete mai ascundeau piramidele?

Cu toate acestea, stivele de piramide nu erau cele mai comune lucruri pe care arheologii le-au descoperit în piramidele Maya. În vreme ce unele temple mayașe erau folosite pentru ritualuri, altele serveau drept morminte pentru conducători sau elite sociale.

Aceste monumente funerare conțineau artefacte precum măști de jad – pentru cei decedați, mărgele de jad, lame de obsidian și oase dintr-un anumit pește, care reprezenta un simbol pentru auto-sacrificiu. Aceste vertebre erau asociate cu sacrificiul pentru că uneori erau plasate „în interiorul urechilor, obrajilor, buzelor, limbii și penisului, sângele fiind împrăștiat pe hârtia cu care erau unși idolii”, spune Michael Coe, autorul cărții „Mayașii”.

Mayașii prețuiau obiectele făcute din jad. Unul dintre cele mai faimoase exemple este tronul jaguar găsit  în piramida El Castillo. „Mayașii clasici respectau jadul nu doar pentru faptul că era prețios și frumos, dar și pentru simbolistica pe care o purta”, a scris Karl Taube, un profesor de antrolpologie la Universitatea din California, Riverside într-un articol din 2005 publicat în jurnalul Ancient Mesoamerica.

Mai multe artefacte mayașe

Piramidele mayașe conțineau și multe alte artefacte impresionante. De exemplu, piramida din situl San Bartolo, situată în nordul Guatemalei, conține un fragment din ceea ce se crede a fi cel mai vechi calendar mayaș descoperit și care datează de acum mai bine de 2200 de ani.

O piramidă din Copan, Honduras, prezintă o inscripție masivă care conține mai bine de 2000 de glife mayașe. Inscripția dezvăluie povestea conducătorilor din Copan. Mayașii foloseau un sistem de scriere care uneori este cunoscut sub denumirea de „hieroglifică mayașă”. Acest sistem de scriere conține glife care reprezintă sunetele care formează cuvinte pe care școlarii le pot citi și traduce.