Cine protejează zi şi noapte cortul lui Moise din Vechiul Testament?
Pictura din acest articol se numeşte „Botezul lui Hristos” şi a fost realizată în anul 1710 de către pictorul flamand Aert de Gelder.
Pictura din acest articol se numeşte „Botezul lui Hristos” şi a fost realizată în anul 1710 de către pictorul flamand Aert de Gelder. Tabloul se află în prezent la Muzeul Fitzwilliam (Cambridge, Marea Britanie). În tablou se poate observa pe cer un disc, ce seamănă foarte mult cu o farfurie zburătoare, care emite raze luminoase asupra lui Iisus Hristos.
Mulţi ar spune că imaginea ar putea fi, desigur, interpretată în sensul în care Dumnezeu (ori un înger) emană lumină, dar asemănarea prea mare cu o navă spațială extraterestră creează mari îndoieli că Aert de Gelder ar fi încercat să redea o prezență sfântă în tabloul său.
De unde s-a inspirat pictorul flamand? Poate chiar din descrierile biblice. Să luăm, de exemplu, un fragment din Biblie, mai precis din Vechiul Testament
15. În ziua când a fost aşezat cortul, un nor a acoperit cortul adunării, şi de seara până dimineaţa a fost deasupra cortului, ca o vedere de foc.
16. Aşa era totdeauna: ziua îl acoperea un nor şi noaptea o vedere de foc.
17. Când se ridica norul de deasupra cortului, atunci fiii lui Israel plecau şi în locul unde se oprea norul, acolo poposeau cu tabăra fiii lui Israel.
18. După porunca Domnului se opreau fiii lui Israel cu tabăra lor şi după porunca Domnului plecau; tot timpul cât norul stătea deasupra cortului, stăteau şi ei cu tabăra.
19. Când însă norul stătea multă vreme deasupra cortului, urmau acestui semn al Domnului şi fiii lui Israel şi nu plecau.
20. Câteodată se întâmpla ca norul să stea numai puţină vreme deasupra cortului: după glasul Domnului se opreau şi după porunca Lui plecau la drum.
21. Câteodată norul stătea numai de seara până dimineaţa, iar dimineaţa se ridica norul; atunci plecau şi ei; sau stătea norul o zi şi o noapte, şi când se ridica, plecau şi ei;
22. Sau de umbrea norul deasupra cortului două zile, sau o lună, sau un an, fiii lui Israel stăteau şi nu plecau la drum; iar când se ridica el, atunci plecau,
23. Că din porunca Domnului se opreau şi din porunca Domnului plecau la drum: urmau semnul Domnului, după porunca dată de Domnul prin Moise.
Observaţi şi voi din fragmentul de mai sus: „nor” / „vedere de foc” care stau deasupra unui cort – oare ce reprezintă? Nu cumva o navă extraterestră?