Găurile de vierme prin care poți realmente să călătorești sunt posibile

O echipă de fizicieni consideră că a găsit o modalitate de a aduce la viață o parte din opera științifico-fantastică

Găurile de vierme prin care poți realmente să călătorești sunt posibile

O echipă de fizicieni consideră că a găsit o modalitate de a aduce la viață o parte din opera științifico-fantastică. Potrivit unor noi cercetări, găurile de vierme care sunt atât mari, cât și stabile pentru ca oamenii să le traverseze, ar trebui să poată fi create.

Pentru a face acest lucru, ar fi nevoie de fizică cuantică. Și, din păcate, fabricarea uneia dintre aceste găuri de vierme ar necesita o tehnologie mult peste capacitățile noastre, pe care nici nu putem să le urmărim, practic, potrivit Universe Today. Dar, luând în considerare toate lucrurile acestea, posibilitatea teoretică este încă în joc.

Găurile de vierme sunt o caracteristică populară în science fiction, fiind mijloacele prin care navele spațiale pot realiza o deplasare mai rapidă decât lumina (FTL) și se pot deplasa instantaneu dintr-un punct din spațiu-timp în altul. Și, în timp ce teoria generală a relativității interzice existența „găurilor de vierme traversabile”, cercetările recente au arătat că acestea sunt, de fapt, posibile în domeniul fizicii cuantice.

Este această teorie realizabilă, într-adevăr?

Găurile de vierme sunt posibile numai atunci când fizica cuantică intră în joc. În plus, găurile de vierme ale teoriilor existente erau minuscule, extrem de instabile și de scurtă durată. De parcă acest lucru nu ar fi fost suficient, călătoria prin ele ar dura, de fapt, mai mult timp decât, pur și simplu, să ajungi într-o secundă într-un anumit punct.

Însă, fizicienii Princeton din spatele noii cercetări, pe care au publicat-o online la începutul acestei luni, au invocat o teorie care presupune descompunerea universului în cinci dimensiuni ale geometriei deformate. Prin acest cadru teoretic, ei spun că ar putea exista găuri de vierme stabile, de dimensiunea unei persoane, dar ar fi nevoie de un pilot expert pentru a călători prin ele.

Aceste găuri de vierme teoretice ar transporta pe cineva într-o călătorie la 10.000 de ani distanță într-o singură secundă, deși datorită intereselor relativității speciale, un observator de pe Pământ va vedea călătoria să dureze 10.000 de ani, conform Universe Today. Așa cum au scris oamenii de știință în lucrarea lor, „aceste găuri de vierme sunt un roller coaster incredibil, dar realizabil, cumva”.