Ochiul atotvăzător, adevărul ascuns din spatele acestui simbol

Ochiul Providenței (cunoscut și ca ochiul atotvăzător al lui Dumnezeu) este un simbol binecunoscut și popular.

Ochiul atotvăzător, adevărul ascuns din spatele acestui simbol

Ochiul Providenței (cunoscut și ca ochiul atotvăzător al lui Dumnezeu) este un simbol binecunoscut și popular. Acest simbol a fost folosit de secole atât în ​​contexte religioase, cât și laice și, prin urmare, reprezentarea sa poate fi găsită în multe locuri.

Pentru americani, Ochiul atotvăzător este un simbol comun, pentru că poate fi văzut pe reversul bancnotei de un dolar. În Europa, simbolul este asociat cu masoneria și cu alte organizații oculte. Toate aceste asocieri au fost făcute în urma numeroaselor filme, marca Hollywood, care au prezentat simbolul într-o lumină malefică.

Ochiul atotvăzător este prezentat, de cele mai multe ori, precum un simbol, care este format dintr-un triunghi, în interiorul căruia se află un ochi, iar în spatele acestuia o explozie luminoasă. Simbolul și-a câștigat popularitatea în perioada Renașterii și a fost folosit precum emblemă de numeroase societăți secrete. Acestea spuneau că ochiul atotvăzător reprezintă cunoașterea absolută.

Ochiul lui Horus, originea Ochiului atotvăzător

Unul dintre cele mai cunoscute simboluri egiptene este Ochiul lui Horus. Acesta este cunoscut și sub denumirea de Wadjet, care înseamnă „Întregul”.

Conform mitologiei egiptene antice, Horus și-a pierdut ochiul stâng în timpul unei bătălii cu unchiul său Seth. Acest ochi a fost vindecat de zeița Hathor, despre care se crede că a fost fie mama, fie soția lui Horus. Astfel, Ochiul lui Horus a devenit un simbol al vindecării.

Într-un alt mit, Horus și-a prezentat ochiul tatălui său, Osiris, pentru a-l ajuta să stăpânească lumea de apoi. Osiris a mâncat ochiul, iar el a fost readus la viață. Astfel, în acest mit, ochiul a devenit un simbol al vieții și al învierii. Aceste mituri au servit pentru popularizarea Ochiului lui Horus ca simbol protector și, prin urmare au fost transpuse în amulete de protecție. Astfel de amulete continuă să fie populare chiar și astăzi.

Ochiul lui Ra

Vechii egipteni aveau un alt simbol similar cu Ochiul lui Horus, care este cunoscut sub numele de Ochiul lui Ra. Spre deosebire de Ochiul lui Horus, acesta a fost un simbol agresiv care s-a concentrat pe aspectul distructiv al zeului Ra. Într-unul dintre miturile egiptene antice, Ra devenea bătrân și slab, ceea ce a determinat oamenii să nu-l mai respecte. Ra era furios că nu mai respectă legile și că făceau glume pe seama sa. Prin urmare, a decis să pedepsească omenirea trimițând „Ochiul lui Ra” pentru a-i distruge.

Ochiul lui Ra era de fapt o zeiță (Hathor, Sekhmet sau Bast), care a fost transformată într-un leu pentru a devora umanitatea. Văzând amploarea distrugerii făcută de zeiță, Ra și-a regretat decizia și s-a gândit că este timpul să oprească sacrificiul. Zeița era prea însetată de sânge ca să se mai oprească din masacru. Din acest motiv nu i-a ascultat porunca lui Ra, care a conceput un plan viclean.

Zeul avea 7000 de căni de bere amestecate cu suc de rodie, care făcea berea roșie, iar el le turnă pe câmpurile din jurul Ochiului de Ra. În timp ce zeița a băut „sângele”, a devenit atât de beată, încât a adormit și s-a trezit doar trei zile mai târziu cu o mahmureală cumplită. Prin acest mijloc, umanitatea a fost salvată de Ra.

Ochiul atotvăzător, naștere și începuturi

Ca și Ochiul egiptean antic al lui Horus și Ochiul lui Ra, Ochiul Providenței este asociat și cu divinul. Așa cum am menționat, prima sa apariție a fost în perioada Renașterii.

Această reprezentare se regăsește într-un tablou din 1525 numit Cina la Emmaus, pictat de Jacopo Pontormo. Obiectul acestui tablou este a doua jumătate a poveștii „Drumul către apariția lui Emmaus” găsită spre sfârșitul Evangheliei, după Luca.

În această poveste, care se întâmplă după învierea lui Hristos, Iisus le apare la doi dintre discipolii săi, care se îndreptau spre un oraș numit Emmaus. După ce a ajuns în oraș, Iisus rămâne cu cei doi oameni pentru a lua masa cu ei, iar aceasta este scena pictată de Pontormo.

Interesant este că câțiva dintre călugări au fost pictați de Pontormo în spatele lui Hristos, căruia i se arată binecuvântând pâinea. Deasupra capului lui Hristos este Ochiul atotvăzător, care este menit să arate că Dumnezeu privea întregul eveniment. Prezentarea simbolului în acest tablou îl asociază cu planul divin și astfel devine un simbol creștin. Astfel, în acea perioadă, simbolul este văzut precum un adevărat model pentru orice creștin, care trebuie să urmeze calea divină în viața sa.

În plus, elementele din jurul ochiului iau și un sens creștin. De exemplu, triunghiul este o referire clară la Sfânta Treime – Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt. Explozia de lumină și norii simbolizează divinitatea, sfințenia și Dumnezeu însuși.

Francmasoneria și teorii ale conspirației

Cu timpul, Ochiul atotvăzător a fost adoptat de francmasoni, care s-au inspirat din utilizarea organelor umane pentru a reprezenta concepte abstracte din culturile antice. Astfel, ochiul deschis a fost menit să simbolizeze vigilența, iar Ochiul atotvăzător, fiind ochiul Ființei Supreme simbolizează forța dincolo de noi și nu puterea lui Dumnezeu . Acest lucru a fost menit să reprezinte vigilența și grija divinului pentru univers.

În plus, acest simbol avea menirea de a le aminti francmasonilor să-și mențină standardele de moralitate, deoarece sunt supravegheați de o forță superioară. Mai mult, Ochiul atotvăzător poate fi considerat ca un semn de iluminare spirituală și revelație. În unele cazuri, ochiul este plasat într-un pătrat sau deasupra sa și  lângă mai multe compasuri, probabil cel mai recunoscut simbol al francmasonilor.

O interpretare afirmă că pătratul reprezintă moralitatea sau virtutea, în timp ce busola reprezintă granițele sau înțelepciunea conduitei. O altă interpretare a simbolului afirmă că pătratul tratează aspecte referitoare la pământ și corp, în timp ce busola se ocupă cu cele ale cerului și ale sufletului.

De asemenea, se poate spune că, din moment ce punctele busolei sunt plasate sub pătrat, este menit să însemne că unul se ocupă doar de semnificațiile morale și politice ale simbolului, dar nu și de cele mai profunde filozofice și spirituale ale acestora. Mai mult decât atât, intersecția busolei și pătratului poate fi înțeleasă ca notând interacțiunea dintre divin și uman și că există o dimensiune spirituală chiar și în cele mai diverse aspecte ale vieții.

Simbol al puterii

Numeroase teorii ale conspirației au legat francmasonii cu fondarea Statelor Unite prin Ochiul atotvăzător. Acest simbol se găsește și pe reversul Marelui Sigiliu al Statelor Unite. Sigiliul este imprimat pe reversul bancnotei de un dolar al Statelor Unite, iar simbolul este, așadar, literal, în majoritatea buzunarelor americanilor.

O teorie comună a conspirației susține că aplicarea simbolului pe Marele Sigiliu a fost o modalitate pentru francmasoni de a-și proiecta puterea asupra țării. După cum am menționat deja, francmasonii au văzut Ochiul atotvăzător ca un simbol al Ființei Supreme, mai degrabă decât a propriei lor puteri și că trebuia să le reamintească să-și păstreze standardele de moralitate. Prin urmare, este puțin probabil să fi folosit-o ca simbol al puterii lor.

O ușoară variație la această teorie a conspirației este că guvernul american își veghează întotdeauna oamenii. Deși aceasta nu este cu siguranță intenția simbolului, dacă cineva ar reveni la sensul său inițial.