Primul ochi bionic uman din lume este gata și așteaptă să fie implantat

O echipă de cercetători de la Universitatea Monash din Melbourne, Australia, a construit un dispozitiv bionic despre care oamenii de știință spun că poate reda vederea celor orbi cu ajutorul unui implant în creier.

Primul ochi bionic uman din lume este gata și așteaptă să fie implantat

Cercetătorii se pregătesc acum pentru primele studii clinice umane din lume cu un ochi bionic și solicită fonduri suplimentare pentru a produce în cele din urmă în masă dispozitivul.

În esență, dispozitivul este alcătuit din „intestinele” unui smartphone combinate cu micro-electrozi implantanți în creier. „Sistemul bionic de vedere Gennaris”, un proiect aflat în dezvoltare deja de 10 ani, ocolește nervii optici deteriorați pentru a permite semnalelor să fie transmise de la retină către centrul de vedere din creier.

Un studiu clinic a arătat că sistemul nu a produs efecte adverse

„Dispozitivul creat de noi produce un tipar vizual din combinarea a 172 de puncte luminoase (fosfene) care oferă informații pentru individ astfel încât să treacă prin spațiile interioare și exterioare, precum și să recunoască prezența oamenilor și a obiectelor din jurul său”, a explicat Arthur Lowery, profesor la Universitatea Monash.

Cercetătorii mai speră să adapteze sistemul astfel încât să-i ajute pe oamenii cu afecțiuni neurologice care nu pot fi tratate, precum paralizia, pentru a-și recăpăta abilitatea de mișcare.

Un studiu clinic organizat în iulie a arătat că Gennaris a putut fi transplantat în siguranță în creierul a trei oi, iar 2.700 de ore de stimulare nu au produs efecte adverse.

Totuși, nu este clar când vor începe primele studii clinice pe oameni.