Una din cele mai dramatice scene biblice, ilustrata intr-un mozaic vechi de 1.500 de ani

Un mozaic descoperit recent in Israel prezinta una din cele mai dramatice scene biblice din Vechiul Testament

Una din cele mai dramatice scene biblice, ilustrata intr-un mozaic vechi de 1.500 de ani

Un mozaic descoperit recent in Israel prezinta una din cele mai dramatice scene biblice din Vechiul Testament.Mozaicul a fost descoperit de arheologi in orasul Huqoq din Israel si il arata pe eroul legendar Samson razbunandu-se pe filistini.

Lucrarea dateaza din perioada 400-500 d. Hr. si este realizata cu o finete deosebita, bucatile de mozaic fiind foarte mici, ceea ce demonstreaza o arta desavarsita, explica arheologul Jodi Magness, de la Universitatea Chapel Hill din Carolina de Nord.

Desenul decoreaza podeaua unei sinagogi, iar deocamdata arheologii au scos la lumina numai zidul estic, astfel incat nu stiu cat de mare este constructia.

Scena din mozaic este neobisnuita, de obicei sinagogile nu sunt ornamentate cu scene din povestea lui Samson, insa probabil ca acest personaj era foarte popular in zona respectiva, cred istoricii.

In imagine apare Samson, eroul a carui forta fizica se gasea in pletele sale, in timp ce se razbuna pe filistini, pentru ca i-au dat unui alt barbat pe mireasa lui.

El leaga torte aprinse de cozile unor vulpi si astfel reuseste sa dea foc intregii asezarii. Scena este descrisa in Biblie, in Vechiul Testament, precizeaza Daily Mail.

Samson este mai cunoscut datorita relatiei cu filistina Dalila, care il pacaleste si ii taie pletele, pentru ca filistinii sa-l poata prinde si aresta.

El se razbuna din nou si darama templul in care se aflau dusmanii sai, alaturi de iubita tradatoare si isi pierde viata la randul sau.