Civilizatia pierduta a Amazonului a fost descoperita

Sute de forme geometrice pe suprafata solului, descoperite adanc in inima junglei amazoniene in urma despaduririlor masive

Civilizatia pierduta a Amazonului a fost descoperita

Sute de forme geometrice pe suprafata solului, descoperite adanc in inima junglei amazoniene in urma despaduririlor masive, ar putea fi dovada existentei unei societati necunoscute vreodata pana astazi.

Arheologii au identificat in teritoriul amazonian peste 200 de lucrari telurice descriind cercuri si forme rectangulare perfecte, multe dintre ele interconectate de poteci drepte. Acestia au datat unul dintre situri ca existand din 1283 d.Hr., dar alti specialisti sunt de parere ca formele ar fi putut aparea chiar si in 200 d.Hr.

Fundatiile din pamant au fost identificate de-a lungul unei suprafete cu diametrul de aproximativ 240 kilometri, acoperind nordul Boliviei si unitatea federativa a Braziliei, Amazonas.

Primele forme au fost dezgropate in 1999, dupa ce mari suprafete de padure virgina au fost doborate pentru crearea terenurilor de pasunat. Sculptate in bogatele soluri argiloase din Amazonia, santurile sunt late de pana la 10 metri, adanci de 3 metri si se intind de-a lungul unor ziduri inalte de 1 metru. Cele mai mari astfel de formatiuni inelare descoperite pana acum au diametrele de peste 300 metri.

Cele mai multe forme au fost sapate pe un platou inalt de 200 metri, din vaile superioare ale fluviului Amazon. Acest lucru le oferea locuitorilor un avantaj defensiv si o buna pozitie de observare a celor celor care veneau pe Amazon. De asemenea, cele mai multe erau pozitionate in apropierea izvoarelor de apa. Cercetatorii teoretizeaza ca monumentele ar fi putut indeplini si functii ceremoniale, sugerate de formele geometrice folosite, avand o inalta valoare simbolistica.

Se estimeaza ca efortul cumulat al macar 300 de indivizi a fost necesar pentru realizarea geoclifelor, ceea ce, sunt de parere specialistii, ar indica o populatie regionala numarand aproximativ 60.000 de oameni. Descoperirea vine in sprijinul posibilitatii ca Amazonul sa fi fost masiv populat de societati complexe, eradicate cel mai probabil in urma maladiilor aduse in America de Sud, de catre colonisti, cu 500 de ani in urma.