Zeci de civilizații extraterestre ar putea ști deja de existența Terrei, prin observații asupra Soarelui

În Universul observabil și la o distanță relativ redusă, în termeni cosmici, de Terra, se află zeci de lumi potențial locuibile

Zeci de civilizații extraterestre ar putea ști deja de existența Terrei, prin observații asupra Soarelui

În Universul observabil și la o distanță relativ redusă, în termeni cosmici, de Terra, se află zeci de lumi potențial locuibile cu o poziție privilegiată pentru a observa Pământul și care este posibil să fi primit semnale radio de la noi și să fi catalogat deja planeta noastră ca fiind propice vieții.

Un studiu apărut în Nature și citat de Forbes susține că este posibil ca pământenii să fie deja observați de alte civilizații.

Studiul continuă un efort științific de anul trecut, care a identificat 509 sisteme stelare cu 'vedere' directă spre sistemul nostru.

De data aceasta, au fost utilizate noi date referitoare la pozițiile stelelor, obținute de la misiunea Gaia a Agenției Spațiale Europene.

Misiunea Gaia folosește un satelit lansat în 2013 pentru a cartografia și clasifica peste jumătate de miliard de stele apropiate, situate în Calea Lactee.

Datele Gaia: Mii de stele cu sisteme planetare au avut, au sau vor avea 'vedere' spre Terra

Datele furnizate de Gaia permit calcularea mișcărilor stelare în pe un interval de 5.000 de ani în trecut și în viitor.

Pe "lista prioritară" se află stele cu o perspectivă privilegiată, din sistemele cărora telescoapele altor civilizații ar putea observa Pământul în tranzitul său peste discul solar, o informație utilă pentru astronomii extratereștri în căutare de exoplanete.

Lista întocmită pe baza datelor Gaia include și stele cunoscute pentru faptul că au sisteme planetare.

Așa-numita "Zonă de Tranzit a Pământului (Earth Transit Zone, ETZ)" a mai fost cercetată anterior, însă acest studiu este primul care ia în calcul schimbarea în timp a punctului de observație stelar.

Din cele 4.422 de exoplanete identificate de astronomii de pe Pământ începând din 1990, circa 70% au fost depistate prin așa numita metodă a tranzitului, care implică detectarea unei ușoare scăderi a strălucirii stelei în timp ce planeta care orbitează în jurul său îi tranzitează discul aparent.

Undele radio emise de pe Pământ au ajuns la cel puțin 75 de stele

Evident, această metodă funcționează perfect și pentru eventualii savanți extratereștri, aflați în poziția corespunzătoare pentru a observa diminuarea strălucirii Soarelui atunci când Terra, în parcursul său orbital anual, trece "peste" discul solar.

Pe Pământ, cercetătorii au stabilit că 2.034 de stele sunt, au fost sau vor fi vor fi în ETZ în ultimii, respectiv următorii 5.000 de ani.

"Știm că, dintre aceste stele, unele au planete și unele dintre planete se află în zona locuibilă (care ar permite apariția și susținerea vieții, n.r.)", spune Lisa Kaltenegger, autoare a studiului și director al Institutului Carl Sagan din cadrul Universității Cornell.

Kaltenegger, care a realizat studiul împreună cu Jackie Faherty, de la Departamentul de Astrofizică al Muzeului American de Istorie Naturală, a obținut următoarele rezultate:

  • 2.034 de stele aflate la o distanță de Soare de până la 326 de ani lumină se află, au fost sau vor fi în zona care permite observarea tranzitului Terrei peste discul solar, intervalul vizat fiind de 5.000 de ani în trecut sau în viitor;
  • Vecinătatea a 1.715 stele oferă unui observator poziția privilegiată de a fi observat tranzitul Pământului peste discul solar în ultimii 5.000 de ani. Tranzitul este vizibil în prezent din vecinătatea a 1.402 stele iar din vecinătatea a 319 stele această mișcare va fi observabilă în următorii 5.000 de ani;
  • Șapte din cele 2.034 de stele sunt cunoscute ca având sisteme planetare;
  • 75 de stele situate la cel mult 100 de ani lumină de noi au recepționat unde radio emise de pe Pământ în ultimii 100 de ani;
  • Patru dintre stelele cu sisteme planetare se află la cel mult 100 de ani lumină de Pământ;
  • 29 dintre planetele potențial locuibile care orbitează în jurul unora dintre aceste stele ar fi putut să detecteze atât Pământul cât și undele radio emise în spațiu de când civilizația umană folosește acest mijloc de comunicare.

Ce știm despre cele patru stele cu sisteme planetare aflate în ETZ

Dintre cele patru stele aflate în poziție favorabilă de observație la cel mult 100 de ani lumină de noi, unele sunt orbitate de planete interesante. Și stelele, în sine, sunt interesante dar niciuna dintre cele patru nu seamănă cu Soarele nostru.

Ross 128 b

  • Masă comparabilă cu a Pământului
  • Orbitează în jurul unei stele tip "pitică roșie"
  • Se află la 11 ani-lumină de noi, în Constelația Fecioarei
  • A fost în Zona de Tranzit a Pământului până acum 900 de ani

Steaua Teegarden

  • Pitică roșie cu două planete de mărimea Pământului în zona locuibilă
  • Se află la 12 ani lumină de noi, în Constelația Berbecului
  • Va intra în Zona de Tranzit a Pământului în 29 de ani și își va păstra perspectiva privilegiată timp de 410 ani

GJ 9066

  • Două planete-gigant în jurul unei pitice roșii, la 15 ani lumină de Terra, în Constelația Cetus
  • Intră în ETZ peste 846 de ani și își va păstra poziția privilegiată de observație timp de 932 de ani.

Sistemul Trappist-1

  • Șapte planete stâncoase în jurul unei pitice roșii ultra-reci, dintre care patru în zona locuibilă
  • Sistemul se află la 40 de ani lumină de noi, în Constelația Vărsătorului
  • Va intra în Zona de Tranzit în 1.642 de ani, având posibilitatea de a detecta Pământul timp de 2.371 ani
  • Ținând cont de datele analizate, concluzia studiului se bazează, evident, pe ipoteza că în jurul stelelor menționate s-au dezvoltat civilizații extraterestre cu instrumente astronomice comparabile cu cele create și utilizate în prezent de civilizația umană.