O fată care era la pescuit cu tatăl ei în Rusia a descoperit oasele unui mamut care a trăit acum 100.000 de ani

O fată de 8 ani a descoperit oase vechi de 100.000 de ani care proveneau de la un mamut lânos și un bizon preistoric în timp ce pescuia cu tatăl ei în râul Oka din vestul Rusiei

O fată care era la pescuit cu tatăl ei în Rusia a descoperit oasele unui mamut care a trăit acum 100.000 de ani

O fată de 8 ani a descoperit oase vechi de 100.000 de ani care proveneau de la un mamut lânos și un bizon preistoric în timp ce pescuia cu tatăl ei în râul Oka din vestul Rusiei, scrie Live Science.

Mariam Mirsaitova a observat o serie de obiecte ciudate care au ieșit la suprafață după o alunecare de teren. Tatăl ei a trimis pozele cu descoperirea fetei în speranța că cercetătorii de la Muzeul-Rezervație din Nijni Novgorod vor putea identifica oasele.

Se pare că fata a găsit oase care compun articulația genunchiului și partea inferioară a tibiei unui mamut lânos (Mammuthus primigenius). Oasele erau destul de bine păstrate.

Mărimea lor indică faptul că aparțineau unui adult de mari dimensiuni. Cercetătorii au estimat că animalul a trăit acum aproximativ 100.000 de ani.

Mamuții lânoși erau des întâlniți în regiunile friguroase din nordul Europei și Asiei începând de acum 700.000 de ani și, mai târziu, în nordul Americii de Nord. În regiunea în care Mariam a descoperit fosilele, mamuții au trăit până acum 10.000 de ani, atunci când finalul erei glaciare a făcut ca aceste animale uriașe adaptate la frig să își piardă habitatul și sursele de hrană. Oamenii preistorici care vânau aceste specii s-ar putea să fi contribuit la dispariția lor.

Ultimele populații de mamuți au supraviețuit pe Insula Wrangel din Rusia până acum 4.000 de ani, după ce au devenit izolate și au murit probabil din cauza lipsei diversității genetice.

Rusia este o țară bogată în fosile de mamuți, în special în Siberia. Unele specimene au fost mumificate datorită condițiilor climatice foarte reci care au încetinit descompunerea cadavrelor.

Mariam a descoperit și o vertebră ce provine de la un bizon de stepă (Bison priscus), care a trăit în Europa, Asia și America de Nord în timpul erei Pleistocen, care a început acum 2,6 milioane de ani și s-a încheiat acum 11.700 de ani. Este un strămoș al zimbrului (Bison bonasus) și al bizonului american (Bison bison).

Într-un mesaj postat pe rețeaua socială rusească VK, muzeul din Novgorod a spus că printre oasele descoperite de Mariam se numără și unul care aparține unui animal neidentificat până acum.

Multe astfel de fosile ajung în posesia unor persoane care nu le raportează instituțiilor științifice și, deci, nu pot fi studiate. Acesta a fost și cazul faimosului specimen de mamut mumificat denumit Liuba, care a fost vândut în schimbul a două snowmobile de un văr al crescătorului de reni care a descoperit fosila în Peninsula Iamal în 2007.