Chivotul Legământului: misterul celui mai bine păzit secret din istoria creştinismului

Chivotul Legământului, denumit şi Chivotul Legii, Arca Alianţei sau Arca Legământului, este un obiect descris în Biblie care conținea tăbliţele din piatră cu Cele Zece Porunci primite de Moise pe muntele Sinai

Chivotul Legământului: misterul celui mai bine păzit secret din istoria creştinismului

Chivotul Legământului, denumit şi Chivotul Legii, Arca Alianţei sau Arca Legământului, este un obiect descris în Biblie care conținea tăbliţele din piatră cu Cele Zece Porunci primite de Moise pe muntele Sinai, toiagul lui Aaron și o cantitate mică de mană, hrană cu care s-au hrănit evreii timp de 40 de ani în deșert.

Nu există vreo mențiune despre distrugerea acestuia, dar se crede că a dispărut în anul 586 î.Hr.

Cum este descris Chivotul Legământului în Biblie

„După aceea Bețaleel a făcut chivotul din lemn de salcâm, lung de doi coți și jumătate, larg de un cot și jumătate și înalt tot de un cot și jumătate; L-a îmbrăcat cu aur curat pe dinăuntru și pe din afară, iar împrejur i-a făcut o cunună de aur. A turnat pentru el patru inele de aur, pentru cele patru colțuri de jos ale lui: două inele pe o latură și două inele pe cealaltă latură.

A făcut două pârghii de lemn de salcâm, le-a îmbrăcat cu aur, Și le-a vârât prin inelele de pe laturile chivotului, ca să poarte chivotul A făcut apoi capacul chivotului de aur curat: lung de doi coți și jumătate și lat de un cot și jumătate.

A făcut de asemenea doi heruvimi de aur, lucrați din ciocan, pentru cele două capete ale capacului, Și i-a așezat unul la un capăt și altul la celălalt capăt al capacului. Heruvimii aceștia erau făcuți ca ieșind din capac la cele două capete ale lui. Cei doi heruvimi își întindeau aripile unul spre altul, umbrind capacul, iar fețele lor erau îndreptate una către alta, privind spre capac.” – Exod, cap. 37

Ce conţine Chivotul Legământului

Acest cufăr sacru, conform Bibliei, a fost realizat din lemn de salcâm de către un bijutier renumit. Avea o formă dreptunghiulară, cu o lungime de un metru și jumătate și o lățime de 75 de centimetri. Capacul său era poleit cu aur și împodobit cu sculpturi reprezentând doi heruvimi. În interiorul chivotului se afla și vasul de aur din care evreii se hrăneau cu „mană“ venită din cer, în timpul traversării pustiului.

Ulterior, comoara spirituală a creștinilor s-a îmbogățit cu toiagul lui Aaron, care a înfrunzit miraculos, fiind făcut din lemn.

Chivotul dispunea și de patru belciuge din aur, care permiteau transportarea sa de către patru persoane.

Cele Zece Porunci, gravate de însuși Dumnezeu, au fost date lui Moise atunci când a condus poporul evreu din Egipt spre Țara Făgăduinței, o călătorie ce a durat 40 de ani.

Ajunși la Muntele Sinai, Moise a urcat pe munte și a rămas acolo timp de 40 de zile, în timp ce evreii l-au așteptat la poale. Neavând răbdare, aceștia și-au creat un nou conducător, sculptând un vițel de aur. La întoarcerea sa, Moise s-a mâniat și a spart tăblițele legii, dar Dumnezeu le-a rescris, permițând poporului să-și continue călătoria.

Din păcate, Moise nu a reușit să pășească pe Muntele Canaan, contemplând Țara Făgăduinței doar de pe Muntele Nebo, după care a murit. Poporul evreu a intrat pe Tărâmul Sfânt sub conducerea lui Iosua, fiul lui Navi.

Ce s-a întâmplat cu Chivotul Legământului

Poporul evreu obișnuia să meargă la luptă având alături Chivotul Legământului. De-a lungul anilor, acest cufăr sacru a ajuns în mâinile filistenilor. Acesta a fost un semn divin pentru a le arăta evreilor că victoriile în luptă nu veneau datorită Chivotului, ci datorită credinței lor în Dumnezeu.

În cele din urmă, filistenii au returnat cufărul, dorind să scape de blestemele pe care credeau că le atrăgea. În perioada în care chivotul a fost în posesia lor, cetățile li se prăbușeau, oamenii mureau în masă, iar statuile zeilor lor se spărgeau.

Inițial, Chivotul Legământului era păstrat într-un loc sacru, similar cu un altar al bisericii ortodoxe, accesibil doar evreilor credincioși. Ulterior, a fost așezat în Templul lui Solomon, în jurul anului 978 î.Hr. A rămas acolo până în anul 586 î.Hr., când babilonienii au cucerit Ierusalimul. De atunci, soarta prețiosului Chivot a rămas un mister.

De-a lungul timpului, au apărut diverse teorii cu privire la locația Chivotului: etiopienii, o ramură a creștinilor orientali, susțin că acesta se află la ei, fiind păstrat în Biserica Sfânta Maria din Sion. De asemenea, israelienii au pretins că dețin cufărul lui Moise, însă nu există dovezi arheologice care să confirme existența sa actuală.